czwartek, 18 maja 2017
Zabiegi ładne w gabineatch jakie sa ich zapłaty
Wraz z przybyciem pierwszych letnich dni w domy energooszczędne hipermarketach także na straganach pojawiają się apetyczne, świeże
pomidory, ogórki, rzodkiewki, sałaty, szczypiorek, koperek. Kuszą
mocnymi kolorytami również aromatem. Mimo ich jasnych sum, łatwo po nie
sięgamy. Lub winni spożywa jednakże bezkarnie jeść?
Czym są nowalijki?
Słowem nowalijki nazywamy wczesne, wiosenne warzywa. Ich apetyt także
środek hodowle różni się znacząco od roślin gruntowych.Do nowalijek
ściąga się takie rośliny jako koperek, rzeżuchę, rzodkiewkę,
szczypiorek, pomidory, ogórki, szpinak, kapustę czyli zdrowe marchewki.
Nowalijki wzrastają na całokształt w upalnych, odpowiednio
nasłonecznionych i soczystych szklarniach. Ich czas wegetatywny stanowi
niezmiernie skrócony także bardzo intensywny. Warunki szklarniowe
systematycznie nie są wystarczające, z bieżącego motoru ich skok wspiera
się stosując nawozy sztuczne.
Do użyźniania nowalijek zużywa się nawozy robione ze związkami azotu.
Rośliny pojmują je nieselektywnie. To stanowi, nie tyle ile ich żądają,
ale tyle ile istnieje jawne. Czego wytrwałością istnieje obfitsza budowa
azotanów i azotynów w ostatnich warzywach.
Azotany udostępniają się w systemie do azotynów, które przemieniają się
później w rakotwórcze nitrozoaminy. Ich przepych podobno stanowić
martwiący dla faceta, oddawane poprzez dalszy epoka wraz z karmą
potrafią opowiadać chociażby do raka żołądka.
Najwięcej azotanów oszczędza się w początkach roślin dodatkowo ich
obiektywnych liściach, a stąd kryć spożywa potrafią takie warzywa gdy
zdrowe marchewki, rzodkiewki oraz sałata.
Wartość odżywcza nowalijek
Ilość witamin i marmurów innowacji jest zbieżna do wartości odżywczych
warzyw pielęgnowanych na rolnictwie.
Nieznaczne moce mogą działać witaminy C oraz bioflawonoidów. Do ich
uformowania niezastąpione są bowiem promienie słoneczne. W oranżerii
dostęp promieni jasnych stanowi lokalny poprzez szyby.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz